Suklaata, juustoa ja puuteria – Sveitsinreissu 2011 vol. 1.0 – Suunnittelua

Julkaistu 22 helmikuun, 2011 | Kirjoittanut puukonveljet | Kategoria(t): Hiihto

Emme ole hätäisimmästä päästä kumpikaan, Jaakko tai minä, mitä erilaisiin suunnitelmiin tulee. Tämäkin reissu on tainnut olla puheissa jo viime vuosituhannella, mutta tälle keväälle se vihdoin toteutuu. Me lähdetään Alpeille.

Vaikka vuosikausia laskureissuja ollaankin tehty, niin Alpeille ne eivät tätä ennen ole suuntautuneet. Norja on yleensä vienyt voiton, mutta mukavuudenhalu korreloi iän kanssa ja sen myötä päätimme tällä kertaa ottaa suunnan etelään, missä hissit pyörivät, aurinko paistaa (toivottavasti) ja olut virtaa rinneravintoloissa. Kohdemaa ei ole edullisimmasta päästä, mutta vinkit laskupaikoista tulivat niin vakuuttavalta taholta, että paikkojen täytyy olla hyvät. Viime syksynä työntiimellyksessä kännykkä pärähti ja Henttosen Jarkko pirautteli Skiexpo-messuihin liittyen. Käytin tilaisuuden hyväksi ja utelin Jarkolta vinkkejä Alppireissun kohteista. Jarkko kuunteli ensin kun kerroin tarpeemme ja sen jälkeen hän vinkkasi meille kohteeksi Interlakenin läheisen alueen Sveitsissa. Skiexpojen aikaan keskustelimme vielä pikaisesti alueen laskumahdollisuuksista ja sitä myöten paikka vahvistui ja lennot buukattiin. Tukikohtana tulee toimimaan Lauterbrunnen. Keskukset tunnetaan yhteisesti nimellä Jungfrau ski region.

Lentojen hinnoissa on pahanlainen vääristymä. Alpit näyttivät olevan yllättävän lähellä siinä vaiheessa, kun meno-paluu Hki-Rovaniemi maksoi saman verran kuin Hki-Zurich. Ja Rollosta saa Norjaan huristella vielä puolipäivää autollakin. Lentojen vertailu on onneksi erittäin helppoa nykyään ja mekin saimme edullisimmat suorat lennot netistä Blue1:lta. Meinasimme jo lähteä Stockan Hulluille päiville ryysiksen keskelle ostamaan Finnairin vastaavia lentoja, mutta onneksi tsekkasin netistä muiden yhtiöiden tarjoukset. Hullut päivät on vaarallinen paikka ja mummot siellä hulluja.

Zurichistä eteenpäin menemme junalla, mikä on ilmeisen kätevä kulkuneuvo kohdemaassa. Junaliput saa tilattua suoraan netistä ja turisteille on omia räätälöityjä lippuvaihtoehtoja. Me melkein tilasimme Swiss Cardit, joilla saa matkustaa lentokentältä lopulliseen kohteeseen ja takaisin, ja paikallisjunista saa vielä lisäalennuksia. Melkein tilaaminen kuuluu tapoihimme, eli katsotaan sitten paikan päällä saako ne kortit vielä sieltä hankittua. Kortti kyllä vaikuttaa kätevältä.

Asumispolitiikka ollaan jaettu kahteen osaan. Vaimot lähtevät mukaan ensimmäiseksi viikonlopuksi, jolloin asumme hotellissa. Jaakko löysi hotellin muistaakseni tripadvisor.comin kautta. Vaimojen suunnattua takaisin kotimaahan, siirrymme hieman edullisempaan majoitukseen eli hostelliin. Hostelli löytyi puolestaan hostelworldin kautta. Hotellien ja hostellien hakukoneet ovat erittäin käteviä ja nykyään ainakin itselläni kävijöiden antamat arviot painavat vaakakupissa ehkä kaikkein eniten. Hakukoneen kautta löytynyt hostelli kannattaa kuitenkin usein varata suoraan hostellin omien sivujen kautta, sillä heiltä voi huoneen saada halvemmalla kuin hakukoneen kautta. Hostellin osalta meillä kävi tuuri, sillä jäljellä oli vain kolmen hengen huoneita, jollaisen meille myös varasin. Viime viikolle sitten kolmas petikin sai täytettä vajaan 100 kilon edestä, kun Jarza-80 päätti liittyä reissuun viikon puolivälissä. Jarza saa tehtäväkseen tehdä arvion kohdealueen rinteistä – varsinkin Mürrenin Inferno (joka on siis kisa ja samalla 15,8 kilometriä pitkä lasku) on Jarzan heiniä.

Varustepuoltakin ollaan jo käyty läpi ja kaikki alkaa olla aikalailla kasassa. Jaakko osti vielä viime metreillä kunnon puuterilapiot, joilla kelpaa vuorenrinteitä luukuttaa. Toivottavasti vaan lunta riittää. Itselläni mukaan lähtee K2:sen Obsethedit, jotka ovat ihan kelvolliset myös rinteessä. Samalla meni skinit uusiksi – niiden tulee kuitenkin olla juuri suksiin sopivat. Kallista muuten tuo nousukarva, alle 100 euroon ei taida enää saada oikein mitään. Molemmilla sukset ovat siis telluina eli reidet pääsevät kunnon rääkkiin. Olen niitä tässä syksyn ja talven mittaan pyrkinyt treenailemaankin, mutta kyllä tuolla mäkien pituus on sitä luokkaa, että happoja on odotettavissa. Jarza vääntää puikkaa. Lumivyöryvarustus (sondi, lapio, piippari, avalung) on myös varattuna ja tarkoituksena on ottaa jollekin päivälle vuoristo-opas näyttämään seudun offareita. Ilmeisesti oppaisiinkaan ei sokeasti kannata luottaa, joten kaikkeen on hyvä varautua. Jos tiedätte hyviä oppaita tuolla suunnalla, niin laittakaa viestiä. Itselläni on mukana myös Sastan tämän kauden uutta kuorivaatetta testattavana ja ensi talveksi heiltä onkin luvassa erittäin mielenkiintoista tuotetta meille telemarkkaajille. Kuvauskalusto ollaan jaettu siten, että Jaakko ottaa järkkärin zoomiputkella, mulla mukaan lähtee GoPro HD videokamera ja Jaakon järkkäriin sopiva laajis. Saadaan siis raportteihin myös todistusaineistoa.

Viimeisten päivien aikana olemme alkaneet kytätä kohdealueen lumitilannetta ja säätä erityisellä tarkkuudella. Tällä hetkellä näyttäisi aika lumiselta. Katsotaan tuossa tulevana viikonloppuna tarkempi tilanne. Nyt lähden raapaisemaan viimeisen voitelun K2:siin.

Jussa

Advertisement
kommenttia
  1. Pete sanoo:

    hyvältä kuulostaa!

  2. jampero sanoo:

    Ja tet vain menettä ja menettä ..:D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s